Hoe maak je een e-boek dat blijft plakken?

Hoe maak je een e-boek dat blijft plakken? Vijf tips om de plakkans van je weggever te vergroten.

een e-boek dat blijft plakken - tekstbrigade.eu

Dus jij downloadt weleens een gratis e-boek? Zo stel ik me dat voor:

Je geeft je e-mailadres. Niet je standaard e-mail, maar dat extra gmailaccount dat je hebt aangemaakt om te voorkomen dat je reguliere mailbox overstroomt. En je wacht af. Of nee, dat doe je niet, want er is nog zoveel te doen.

Ik kijk altijd gelijk of ik de link al binnen heb. Zo ja, dan download ik het e-boek meteen. Zo niet, dan is de kans groot dat ik er in de waan van de dag niet meer aan denk. Zo vaak kijk ik niet in die reservemailbox vol verweesde nieuwsbrieven.

Stel dat dat gelukt is – fijn. Hopelijk is het geen groot bestand, want je telefoon zit al barstensvol.

Nu het nog terugvinden. Het helpt als het bestand een duidelijke naam heeft. Wat zoekt makkelijker: ‘7b38Kt&144x’ of ‘5 Canvatips die je veel werk uit handen nemen’ ?

Is het wat of is het een afknapper?

De mail is binnen, het bestand gedownload en je hebt het e-boek open voor je staan. Nu komen die magische seconden waarin je beslist ‘of het wat is.’ Het antwoord daarop is ja, nee of misschien.

Net zoals je gelijk een eerste indruk vormt van een persoon die je voor het eerst ontmoet, vorm je razendsnel een oordeel over het e-boek. Biedt het waarde? Heb je er wat aan of is het zonde van alle moeite die je al hebt moeten doen?

Mogelijke afknappers zijn: te lang, te kort, te opdringerig, gebakken lucht en ziet er niet professioneel uit. Smaken verschillen, natuurlijk. Maar met het e-boek zijn er verwachtingen gewekt, en wat je tijdens je eerste indruk vooral doet is toetsen of die verwachtingen waargemaakt worden. Niet? Zonde van je tijd, weg ermee.

aarzeling

‘Misschien’ is de gevarenzone

Misschien is de gevarenzone. Je aarzelt of je het e-boek wilt houden, maar neemt het zekere voor het onzekere en gooit het nog niet weg. En vergeet het in negen van de tien gevallen. We’ll meet again? Mwah, die kans is klein.

Het e-boek nog een keer openen betekent dat je opnieuw de afweging moet maken of het de moeite waard is. Energie die je liever aan iets besteedt waar je zekerder van bent.

Het loopt tegen het eind van de middag en wil je alleen nog maar naar een terras met een koud drankje en een plank borrelhapjes? Tien tegen één dat je ‘laat maar’ denkt.

Of je bent afbeeldingen voor social media berichten aan het maken, en Canva drijft je tot waanzin. Dat moet toch sneller kunnen? Hé wacht eens, ik had toch ergens die lijst met tips? Bij een ‘misschien’ denk je er niet zo snel aanl.

Heef het e-boek de plakfactor?

Waar het allemaal om draait is de plakfactor. Blijft de weggever plakken? In je telefoon, op je harde schijf, in je hoofd? Hang je het net als dat mooie bloesje zotgvuldig in je klerenkast, in afwachting van de juiste gelegenheid, of komt het onderop een stapel, achter in de la. Uit het oog, uit het hart?

Malcolm Gladwell noemt de plakfactor ‘stickiness’: de factor die bepaalt of een boodschap impact heeft. Hoe je je informatie organiseert, structureert en presenteert is daarvoor essentieel. Een paar voorbeelden:

  • De naam van het e-boek begint met een letter achterin het alfabet, en de sortering van de bestanden is van a tot z. Je ziet het niet gelijk staan in de lijst. Halverwege het scrollen geef je het op.
  • Als je het bestand op je telefoon opent valt een deel van de tekst weg.
  • Het e-boek gaat over beter communiceren, maar je ziet al gelijk drie joekels van fouten in de tekst. Is dit wel geschreven door iemand die er verstand van heeft, vraag je je af.
  • Er staan alleen maar foto’s van mannen in pak in het e-boek. Dit gaat niet over mij, denk je.
  • De tips zijn zo vaag en algemeen dat je geen idee hebt hoe je ze snel toe kunt passen – en daar had je ze juist voor nodig. Je kunt je acute probleem er niet mee oplossen.

Laat maar, denk je.

plakken

Vijf tips om de plakkans van je e-boek te vergroten

Hoe zorg je dat jouw weggever wel blijft plakken bij je doelgroep? Net zoals kleine dingen funest kunnen zijn, zijn er ook kleine dingen waarmee je de plakkans juist vergroot. Vijf tips:

  1. Geef je bestand een duidelijke naam, die bij voorkeur niet met de laatste letters van het alfabet begint, zodat het snel terug te vinden is.
  2. Zorg dat je bestand niet te groot is. Er zijn genoeg tools waarmee je bestanden zonder veel kwaliteitsverlies kunt verkleinen.
  3. Zorg dat het over je doelgroep gaat. Geef een kant en klare oplossing voor één (liefst acuut) probleem dat ze hebben. Biedt meteen waarde.
  4. Zorg dat er geen storende fouten in je e-boek staan.
  5. Zorg dat je e-boek er ook op een klein scherm goed en leesbaar uitziet.

Hoe vergroot jij de plakkans van je e-boek weggever?

[mailerlite_form form_id=1]