Stijlbijbel

Ik heb mijn bijbel gevonden. Nee, niet zo’n klein dik boekje met van die flinterdunne pagina’s die ritselen als je ze omslaat, boordevol moeilijke oude woorden. Dit is een stijlbijbel, op A5-formaat, en van een indrukwekkende eenvoud. Kitty Kilian schreef het.

Het boek kwam zaterdag binnen, ik verslond het en pakte mijn pen. Zo’n boek is het. En het ziet er ook nog eens mooi uit. Met plaatjes. Stevig papier waar je vanzelf even aan gaat ruiken.

je lezer is je vriend tekstbrigade.eu

Iets meer dan honderd pagina’s en geen woord te veel. ‘Stijl’ heet het. De ondertitel is ‘Waarom lezers lezen (en waarom niet)’, en iedereen zou het moeten lezen.

Iedereen? Nou ja, iedereen die beter wil leren schrijven. Het mooie van dit boek is namelijk dat het er allemaal in staat: “30 Tips voor iedereen die al schrijft, maar die zó goed wil schrijven dat zijn lezer zijn vrouw roept: Verdorie, Carla, dit moet jij óók lezen.

Geen samenvatting nodig

Ik ben de tel kwijt. Heb al heel wat boeken over beter schrijven gelezen, waaronder goede en minder bruikbare. Je kunt er een flinke bibliotheek mee vullen. Maar die boeken hebben een paar nadelen: ze zijn dik en vaak in het Engels geschreven.

Engels lees ik graag, maar schrijfadviezen in het Engels zijn lang niet allemaal universeel. En tegen een dikke pil die pakkend geschreven is zeg ik geen nee, maar praktisch is het niet. Ik lees namelijk alle voetnoten en heb last van samenvattingsdrang. Voor ik het weet ben ik druk aan het samenvatten en daarmee heel effectief actief schrijfuitstelgedrag aan het vertonen.

‘Butt in chair.’ Ik weet niet meer wie dat adviseerde, maar doe mij die lijm maar. Als je eerst al die boeken even buiten handbereik legt.

Het boek Stijl hoef je niet samen te vatten. Elk woord is zorgvuldig afgewogen en toch is het alsof Kitty gezellig met je in gesprek is. Nooit langdradig. Ter zake, soms even functioneel streng, overstromend van nuttige wenken met een prettige toef humor. Dertig tips over structureren, versimpelen, verbeelden en versieren.

Ga schrijven

Lees het door, leg het naast je laptop of schrijfblok en – het allerbelangrijkste – ga schrijven.

Zet de tips die nog niet in je systeem zitten op een paar post-its en plak die ergens in je zicht. Klaar om te beginnen. Wel doen hoor, want een boek met schrijftips lezen en het daarbij laten werkt niet. Je moet er toch echt mee aan de slag.

En nog eens.

En om het niet af te leren nog een keer.

Disclaimer

Oké, zo ging het niet helemaal. Ja, ik pakte mijn pen, en kreeg vervolgens de ergste writer’s block ooit. Dinsdagochtend stond ik vroeg op, zocht een stil plekje (niet moeilijk om zes uur) en deed een nieuwe poging. Inmiddels ben ik een paar dagen en zeven blogteksten verder. Kladversies, want onthou: altijd je teksten redigeren, en na het schrijven even laten liggen.

Benieuwd of ik van mijn ‘ugly first drafts’ iets kan maken wat ik Kitty Kilian ooit zou durven laten lezen.

Nieuwsgierig geworden? Meer over het boek Stijl, vind je op de blogacademie. Liever eerst een voorproefje? Lees dan Kitty’s blogs.

[mailerlite_form form_id=1]