Geef richting aan je tekst met de Checklist ‘Doelgroep DIA’

Doelgroep. Ik krijg soms jeuk van dat woord – jij ook? En toch is het slim om er af en toe bij stil te staan.

hoe actief is jouw doelgroep?

Je kunt natuurlijk een pen en papier (of toetsenbord) pakken, en lekker een eind weg schrijven. Alleen sla je dan de boot mis.

De Engelsen weten waarom. Of liever: hun taal geeft een belangrijke aanwijzing. Zij noemen hun doelgroep ’target group’, maar vaker lees je ’target audience’ of gewoon ‘audience.’ En ‘readers’ kom je ook tegen.

Nou én, denk je misschien. Een woord is maar een woord. Maar het leuke van de woorden ‘audience’ en ‘reader’ is dat er actie in zit. Degenen tot wie je je richt doen iets. ‘Readers’ lezen je content, of – in het geval van ‘audience’ – ze luisteren of kijken ernaar.

Audience

En dat is wat je wilt. Als het goed is heb je een bedoeling met je content. Je wilt de mensen tot wie je je richt veranderen met je boodschap. Ze op nieuwe ideeën brengen. Helpen met het oplossen van een probleem.

Van een ‘audience’ kun je alleen spreken als je doelgroep zich aangesproken voelt, je informatie toelaat én er iets mee doet. Een kaartje koopt en de zaal niet uitloopt tijdens een teleurstellende voorstelling.

Informatiehonger

De leden van je doelgroep staan niet als hongerige Oliver Twists met een nap in de hand op je informatie te wachten. Daar hebben ze helemaal geen tijd voor. En informatiehonger? Op elke straathoek kun je snacken, en het internet is dag en nacht open.

Door voor je gaat schrijven een beeld te vormen van de leden van je doelgroep als actieve mensen tackel je dat probleem. Wat wil je dat er verandert in hun hoofd? Wat wil je dat ze gaan doen? En wat is daarvoor nodig? Wat heb je ze te bieden? Geef je content doel en richting en stimuleer je doelgroep tot actie.

Doelgroep DIA checklist

‘Doelgroep DIA’

Een handig hulpmiddel daarbij is de Checklist ‘Doelgroep DIA’ (dat staat voor Doelgroep, Doel, Indruk en Actie). Aan de hand van vier vragen bepaal je je Doelgroep en je Doel, de Indruk die je wilt wekken en de Actie die je voor ogen hebt. Samen vormen die de basis voor je tekst.

De Checklist ‘Doelgroep DIA’ kun je hier gratis downloaden (geen e-mailadres nodig).

[mailerlite_form form_id=1]